Kažnjena TV kuća zbog povrede privatnosti lekara

RIM – Nezavisno administrativno telo za kontrolu i garanciju privatnosti “Garant privatnosti”, kaznilo je teelvizijsku kuću “Italijanska TV Mreža”, zbog povrede privatnosti jednog lekara, piše agencija Agi.

Novinari veoma popularne satirične Tv emisije “Hijene” su, fingirajuci da im je potrebna pomoć, primljeni u ordinaciju lekara i onda su ga tajno snimali insistirajući da odgovara na pitanja koja se nisu odnosila na pružanje lekarske pomoći već nešto sasvim drugo.
U izveštaju “Garanta privatnosti” piše “da novinari svoj posao moraju obavljati tarnsparentno i korektno izbegavajući da koriste lažni identitet i pritisak, te da u prikupljanju podataka koriste novinarske metode i načine”.
U ovom slučaju novinari se nisu predstavili, u prilogu nisu zatamnili ni lice niti su izvitoperili glas lekara i tako su mu naneli štetu, a prema presudi “Garanta”, svi podaci mogli su se dobiti jednostavnim intervjuom.

Televizijska kuća je dužna da lekaru plati odštetu od 10 hiljada evra, a zabranjeno joj je emitovanje spornog prilogaprenosi agencija. .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar