Kefei: Kinesko-ruski odnosi superiorniji od saveza iz doba Hladnog rata

PEKING – Kinesko-ruski odnosi nisu savez iz doba Hladnog rata, oni su superiorniji od tog modela, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei.

„Prijateljstvo između Kine i Rusije jača iz dana u dan. Odnosi Kine i Rusije nisu vojno-politički savez iz doba Hladnog rata, oni prevazilaze ovaj model odnosa između država“, istakao je on, navelo je Ministarstvo odbrane na društvenoj mreži ViČet, preneo je TAS S.

Narodnooslobodilačka armija Kine i Oružane snage Rusije redovno će sprovoditi zajedničke pomorske i vazdušne patrole, rekao je Tan.

„Kineska vojska zajedno sa Oružanim snagama Rusije namerava da preduzme zajedničke napore u sprovođenju glavnog konsenzusa koji su postigli lideri dve zemlje, da postepeno unapredi stratešku koordinaciju i redovno sprovodi zajedničke vežbe i pomorske i vazdušne patrole“, istakao je on, navelo je kinesko Ministarstvo odbrane.
Pomorske vežbe „Pomorski sigurnosni pojas 2023“ koje su održale Rusija, Kina i Iran u Omanskom zalivu doprinele su jačanju bezbednosti u regionu, izjavio je Tan.

„Ove vežbe su unapredile sposobnosti pomorskih snaga Kine, Irana i Rusije da zajednički ispune različite vojne zadatke na moru, dodatno učvrstile tradicionalno prijateljstvo i saradnju, doprinele zaštiti pomorske bezbednosti, kao i mira i stabilnosti u regionu“, naglasio je on, navelo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Oružane snage SAD moraju da prestanu da provociraju Kinu u Južnom kineskom moru, inače će snositi odgovornost za potencijalne incidente, upozorio je Tan.

Ovako je on prokomentarisao plovidbu broda američke mornarice u blizini Paracelskih ostrva pod kontrolom Kine u Južnom kineskom moru.

„Snažno zahtevamo da Sjedinjene Američke Države odmah prekinu takve provokacije, jer će u suprotnom snositi punu odgovornost za sve velike posledice potencijalnog incidenta koji to može da izazove“, rekao je Tan, navelo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Saradnja američko-britansko-australijskog vojnog saveza AUKUS na nuklearnim podmornicama mogla bi da izazove novu trku u naoružanju, izjavio je portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei.

„Čim se otvori Pandorina kutija, strateška ravnoteža u regionu će biti uništena, bezbednost zemalja u regionu biće ozbiljno ugrožena što može da pokrene novu trku u naoružanju“, naveo je on, prenelo je Ministarstva odbrane na društvenoj mreži ViČet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar