Kenija nudi vakcine diplomatama, vlast na meti kritika

NAJROBI – Kenija je ponudila besplatne vakcine protiv kovida svim diplomatama u toj zemlji, uključujući više hiljada predstavnika Ujedinjenih nacija, iako nije dovršila vakcinaciju sopstvenih zdravstvenih radnika na prvoj liniji borbe ili starijih osoba, zbog čega su se vlasti našle na meti kritika.

Ponuda je data u pismu koje je Ministarstvo spoljnih poslova poslalo diplomatskim misijama 18. marta, a Maharia Kamau, glavni sekretar ministarstva spoljnih poslova, rekao je da su ponuđene vakcine isporučene putem šeme Kovaksa, koji vodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Rojters.

Kenija, u kojoj je skoro 2.000 ljudi umrlo od kovid-19, bori se sa trećim talasom, a ministarstvo zdravlja je u petak prijavilo 28 smrtnih slučajeva, što je najveća dnevni broj od početka pandemije.

„Moramo zaštititi sve stanovnike Kenije. Jednostavno je imalo smisla ne obraćati se samo Kenijcima već i međunarodnoj zajednici ovde“, rekao je Kamau.

Kamau je rekao da se Kenijci u prioritetnim kategorijama još uvek vakcinišu, ali da je odluka u skladu s kenijskom odgovornošću kao domom velike diplomatske zajednice.

Procenio je da u Najrobiju živi 25.000 do 30.000 diplomata, osoblja Ujedinjenih nacija i članova porodica.

„Mi smo jedino glavno sedište Ujedinjenih nacija na globalnom jugu. Jednom kada dobijete ovu vrstu počasti, to dolazi sa određenom odgovornošću“, poručio je glavni sekretar ministarstva spoljnih poslova Kenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar