Keri poziva Kinu da zauzme čvršći stav prema Severnoj Koreji

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas Kinu da se više angažuje u cilju ograničenja nuklearnih aktivnosti Severne Koreje i da smanji tenzije oko spornih delova Južnog kineskog mora.

Završavajući osmodnevnu svetsku diplomatsku misiju posetom Pekingu, Keri je pozdravio američko-kinesku saradnju po pojedinim pitanjima, uključujući sporazum o iranskom nuklearnom programu, kao i sporazum o klimatskim promenama, dodajući, medjutim, da se i dalje radi na postizanju dogovora o Severnoj Koreji i Južnom kineskom moru.

Keri je ocenio da Severna Koreja predstavlja „veliki izazov za globalnu bezbednost“.

„Jasno je da imamo nekoliko važnih pitanja za koja moramo da pronadjemo način da  učinimo korak napred“, rekao je Keri novinarima na početku sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem.

On je izrazio nadu da će današnji dan biti „konstruktivan i da će pronaći način za napredovanje“.

Vang je u uvodnom obraćanju spomenuo oba pitanja i dodao da je nestrpljiv da čuje šta će o tome reći Keri.

On nije nagovestio da li će Kina odgovoriti na Kerijevu molbu, ali je izrazio nadu da će dve zemlje biti u mogućnosti da „prodube medjusobna razumevanja i uzajamno poverenje kako bi produbile stratešku saradnju“.

AP navodi da SAD žele da Kina zauzme čvršći stav i pozove Severnu Koreju da prestane da izvodi nuklearne probe. Kina je jedina veza Severne Koreje sa spoljnim svetom, ali američki zvaničnici smatraju da Peking ne ulaže dovoljno napora da ubedi Pjongjang za prestane da izvodi nuklearne probe i da se vrati progovorima o razoružanju.

Keri je prethodno u okviru svetske turneje posetio Švajcarsku, Saudijsku Arabiju, Laos i Kambodžu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar