Keri: SAD planiraju vojne pregovore s Rusijom o Siriji

Američka vlada planira direktne razgovore ruskih i američkih vojnih zvaničnika u vezi s ruskim vojnim jačanjem u Siriji, izjavio je danas državni sekretar SAD Džon Keri.
Keri je novinarima u Londonu rekao da predsednik Barak Obama veruje da su vojno-vojni razgovori s Rusijom „važan sledeći korak“ u nastojanja SAD i saveznika da reše krizu u Siriji dok pokušavaju da razumeju i ulogu Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije ove nedelje izneo predlog Keriju u telefonskom razgovoru.

Pentagon će učestvovati u razgovorima, mada Keri nije naveo na kom nivou, gde i kada.

„Sirijska kriza mora biti rešena“, rekao je Keri pre sastanak s ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom.

Većina kontakata vojnih zvaničnika SAD i Rusije suspendovana je pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim prošle godine.

Rusija je u sredu pozvala SAD i njihove saveznike da u borbu protiv vojske Islamske države uključe snage Vlade Sirije kao partnera i ponudila da s Vašingtonom podeli informacije o svojim nedavnim vojnim isporukama Damasku.

Keri je rekao da mu je Lavrov kazao da je Rusija zainteresovana jedino za suočavanje s pretnjama od Islamske države u Siriji. Državni sekretar SAD je, međutim, naglasio da nije jasno da li se takav stav može promeniti i da Rusija počne da brani Asada čiju smenu žele SAD.

„Ako se Rusija samo fokusira na Islamsku državu i ako ima mogućnosti za saradnju… i dalje postoji način za političke pregovore i ishod“, rekao je Keri. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar