Kerns: Britanija neće dozvoliti stvaranje Republike Srpske na tzv. Kosovu

LONDON – Predsedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns izjavila je da ta zemlja neće podržati formiranje Republike Srpske na tzv. Kosovu, jer bi to, kako je navela, vodilo učvršćivanju etno-nacionalizma i ne bi vodilo ka zajedništvu.

Kako navodi Al-Džazira, u nastojanjima Zapada da normalizuje odnose između Srbije i tzv. Kosova, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008, Beograd istrajava na tome da se na tzv. Kosovu formira Zajednica srpskih opština kao ključna tačka za nastavak dijaloga.

„Dvosmislenost jezika u francusko-nemačkom planu je problematična. Govori se o samoupravi. Šta to znači? Podrazumijeva li to ispostavu vode, električne energije i plina ili samouprava podrazumeva posebne vladajuće strukture? Ne smemo dozvoliti Republiku Srpsku na (tzv.) Kosovu“, rekla je Kerns.

Ona je navela da Velika Britanija ostaje apsolutno posvećena stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i tome „da ne posrnemo u učvršćivanje etno-nacionalizma“, prenosi Al-Džazira.

Kerns je rekla da je razgovarala sa ministarkom spoljnih poslova tzv. Kosova Donikom Gervalom.

„Postoje dobri aspekti francusko-nemačko-američkog plana, ali formiranje srpske enklave je nešto što Velika Britanija ne podržava“, ocenila je.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Kerns je rekla da je secesionistička politika ukorenjenija nego ikad, i dodala da smatra „pozitivnim“ obećanja Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita koji je „obećao da neće dozvoliti raspodelu državne imovine u Republici Srpskoj, kao i da će naredne godine ukinuti obeležavanje 9. januara“.

Ona je pohvalila brzo formiranje vlasti u BiH nakon izbora u oktobru prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dobrila Arandjelovic

    Ma ko pita engleze pa pni ni o sebi ne mogu da vode racuna,nedonoscad Amerike.Igraju na kartu da posvadjaju SAD I SRBIJU,trgovci nase i svacije krvi,vampiri.