Kijev okrivio Rusiju za paljenje Svjatogorskog manastira

KIJEV – Ukrajina krivi ruske snage za paljenje manastira Svih Svetih Svjatogorske lavre na istoku Ukrajine, dok Rusija optužuje ukrajinske snage da su ga zapalile tokom povlačenja.

Oglasio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je na platformi Telegram optužio Rusiju za paljenje ovog manastira iz 17. veka koji je proglašen spomenikom kulture.

„Okupatori znaju šta granatiraju. Znaju da na teritoriji Svjatogorske lavre nema vojnih ciljeva, da se tamo od ratnih dejstava krije oko 300 civila, uključujući 60 dece. Rusi svejedno granatiraju Lavru, kao i ostatak Donbasa“, poručio je Zelenski, prenosi Bi-Bi-Si.

On je ponovio apel da Rusija bude isključena iz UNSECO.

„Svaka crkva koju je Rusija zapalila u Ukrajini, svaka škola dignuta u vazduh, svako uništeno kulturno obeležje dokazuje da za Rusiju nema mesta u UNSECO“, poručio je Zelenski.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane okrivilo ukrajinske nacionalističke trupe za požar u manastiru Svih Svetih Svjatogorske lavre.

U saopštenju ruskog ministarstva objavljenom na Telegramu navodi se da su pripadnici ukrajinske 79. desantno-jurišne brigade tokom povlačenja iz Svjatogorska „zapalili drveni manastir“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar