Kijev potvrdio da je pocela evakuacija boraca iz Azovstalja

MARIJUPOLJ – Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar potvrdila je večeras da je u toku operacija evakuacije ukrajinskih boraca iz opkoljene čeličane Azovstalj u Marijupolju, prenosi BBC.

Ranije je Rojters, pozivajući se na izjave očevica, javio da je desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo Azovstalj.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su 53 teško ranjena vojnika prebačena u medicinski objekat u Novoazovsku, a da je 211 boraca je humanitarnim koridorom evakuisano u Jelenovku, preneo je Ukrinform.

Oni će se, kako se dodaje, sa teritorija koje kontrolišu ruske snage naknadno vratiti na teritoriju koju kontroliše Ukrajina kroz procedure razmene ratnih zarobljenika.

U saopštenju se kaže da su komandanti jedinica u Azovstalju dobili naređenje najviše vojne komande da spasavaju živote ljudi.

Generalštab podseća da je u skloništima pogona bilo oko 600 teško ranjenih boraca, kojima zbog nedostatka lekova i medicinskog osoblja nije mogla da se pruži odgovarajuća pomoć.

Potpredsednica ukrajinske Vlade Irina Vereščuk saopštila je 7. maja da su iz Azovstalja evakuisane sve žene, deca i stari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar