Kikl najavio da će tražiti glasanje o poverenju Kurcu

BEČ – Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl najavio je danas da će na vanrednoj sednici austrijskog parlamenta zakazanoj za utorak podneti zahtev za glasanje o poverenju kancelaru Sebastijanu Kurcu.

“U utorak ću podneti zahtev za glasanje o poverenju kancelaru Kurcu. Čuo sam da će biti još zahteva. Razgovaraćemo da vidimo da li ih možemo podneti zajednički“, poručio je on na konferenciji za štampu.

Kikl je objasnio da je zahtev usmeren protiv „sistema Kurc“ i svega što ide uz taj sistem.

Rekao je da smatra da je nakon pokretanje nove istrage protiv Kurca i njegovih bliskih saradnika neophodno da se brzo reaguje i zaštiti demokratija, te podstakne da se nađe put da više na vlasti ne mogu biti ljudi protiv kojih se vodi istraga.

Rekao je da zna za argumentaciju Kurca da treba da važi pretpostavka nevinosti, dodajući da je to važna vrednost i da mora da važi za sve, pa tako i za njega.

Ali je istovremeno ukazao da su Kurc i njegovi saradnici sami krivi, zbog sopstvenih moralnih vrednosti i izjava koje su dali maja 2019.

Time se Kikl osvrnuo na aferu “Ibica”, koja je srušila vladu koju su činili Narodna partija (OVP) kancelara Kurca i FPO, koju je tada vodio Hajnc-Kristijan Štrahe, a koji je bio predmet korupcionaške afere.

Kikl je najavio da će u razgovoru sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom zahtevati da kao i u maju 2019. bude dosledan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar