Kimova poseta Kini početak njegove svetske turneje?

Ovonedeljni iznenadni susret u Pekingu kineskog predsednik Si Đinpinga sa severnokorejskim liderom Kim Džong-una, na njegovom prvom putovanju u inostranstvo otkako je došao na vlast 2011, samo je početak Kimovog ambicioznog plana o svetskoj turneji, ocenjuje danas AP.

„Posle šestogodišnje izolacije, severnokorejski lider je, po svoj prilici, poželeo da izađe iz zemlje i vidi svet“, ocenjuje američka agencija.

Kako se navodi, sledeći na Kimovoj agendi je sastanak sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom, nešto južnije od demilitarizovane zone, a potom najškakljiviji od svih susreta – sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, na još neotkrivenoj lokaciji.

Prema AP, kruže i glasine o eventualnom Kimovom sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinim, dok i jedan od Kimovih najžešćih kritičara, japanski premijer Šinzo Abe, kaže da želi susret s njim.

AP ocenjuje da je Kim očigledno izabrao Peking za svoj „međunarodni debi“ jer je, kako podseća, Kina daleko najznačajniji ekonomski partner Severne Koreje, mada je proteklih meseci pooštrila sankcije kako bi izvršila pritisak na Kima da ograniči svoj nuklearni oružani program.

„Dve stvari su jasne – Si je, ugostivši prvi Kima, zapravo potvrdio primarnu ulogu koju Kina ima u ublažavanju tenzija na Korejskom poluostrvu, dok za Kima sastanak sa Sijem znači da će se s Munom i Trampom sresti bolje informisan i manje izolovan“, navodi AP.

Što je za Kima još važnije, poseta Pekingu bi mogla biti korak ka ubeđivanju Kine da ublaži svoje sankcije, ili barem način na koji ih primenjuje, zaključuje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kim Džong Unsvetska turneja
Komentari (0)
Dodaj komentar