Kina: Drugim državama biće omogućen pristup uzorcima Meseca

PEKING – Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) saopštila je da će drugim državama omogućiti pristup uzorcima Meseca koje je prikupila kineska sonda.

Iz CNSA je saopšteno da će saradnja biti zasnovana na principima pravičnosti i zajedničke koristi, a da su prikupljeni „uzorci sa Meseca blago čovečanstva“.

Nakon što se kineska sonda vratila u četvrtak rano ujutro na planetu Zemlju donevši prve uzorke sa Meseca za Kinu, a najnovije u svetu u poslednjih više od 40 godina, mnoge strane svemirske agencije uputile su Kini čestitke i izrazile želju za zajedničkim istraživanjem, rekao je portparol CNSA Cju Hungljang (Xu Hongliang).

Prema njegovim rečima, agencije u Kini će izdati smernice o načinu na koji će se uzorci proučavati i deliti.

CNSA je potpisala više od 140 sporazuma o saradnji sa više od 40 zemalja i učestvuje u 18 međunarodnih organizacija, navodi Čajna dejli.

Zamenik direktora CNSA Vu Jenhua (Wu Yanhua) je međutim rekao da je Kina spremna na „prijateljsku i iskrenu saradnju sa SAD“, ali da su SAD od 2011. godine zabranile Američkoj svemirskoj agenciji NASA i drugim agencijama saradnju sa kineskim organizacijama.

„Da li će doći do saradnje zavisi od politike američke vlade“, istakao je on.

Vu je rekao da će se uzorci meseca koristiti na tri načina, a to su istraživanje, muzejske izložbe i deliće se sa međunarodnim kolegama ili poklanjati šefovima država, međutim istraživanje će biti primarni i najvažniji način upotrebe.

Kineska svemirska sonda sletela je u četvrtak rano ujutro na područje kineskog autonomnog regiona Unutrašnja Mongolija u 01.59 po pekinškom vremenu, a misija Čange-5 (Ćang’e-5) proglašena je uspešnom, a time je Kina postala treća država koja je prikupila uzorke sa Meseca nakon SAD i Sovjetskog Saveza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar