Kina lansirala letelicu Šendžou 12

Kina je danas uspešno lansirala svemirsku letelicu sa posadom Šendžou-12 koja će trojicu astronauta prevesti do glavnog modula kineske svemirske stanice Tijenha, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Svemirski brod Šendžou-12 trebalo bi da se u orbiti autonomno dodirne i pristane uz jezgro modula svemirske stanice. Time će formirati kompleks sa modulom i teretnim brodom Tijendžou-2. Astronauti će biti smešteni u glavnom modulu.

Ovo je drugi put da Kina lansira letelicu sa posadom nakon što je letelica Šendžou-11 sprovela misiju u oktobru 2016. godine. Istovremeno je i prvi put da ljudska posada boravi na kineskoj svemirskoj stanici.

Trojica astronauta su zapovednik Nie Haišeng, 56-godišnji veteran koji je učestvovao u misijama Šendžou-6 i Šendžou-10, Liu Boming (54) koji je bio deo misije Šendžou-7 i Tang Hongbo (45) koji je na svojoj prvoj svemirskoj misiji.

Misija čiji je cilj izgradnja stanice trajaće tri meseca, što je gotovo dva meseca više od misije posade Šendžoua-11, koja je 2016. godine u svemiru boravila 33 dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar