Kina odbacile tvrdnje u SAD o vrbovanju zaposlenih u FED-u

PEKING – Kineska vlada odbacila je danas kao „političku laž“ navode Volstrit džurnala o tome da je Peking pokušao da vrbuje doušnike u sistemu američkih Federalnih rezervi (FED) koji bi prikupljali podatke o američkoj ekonomiji.

Pisanje američkog lista, koji se poziva na istraživanje jednog panela u Senatu, usledilo je posle tvrdnji da je Peking, uz pomoć hakera i na druge načine, pokušavao da ukrade informacije o američkoj vladi i trgovini, podseća AP.

Izveštaj Volstrit džurnala „nije zasnovan na činjenicama“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Prema pisanju tog lista, kineske vlasti pokušale su da regrutuju zaposlene u regionalnim ograncima banaka Federalnih rezervi, nudeći im različite ugovore.

List tvrdi i da je jedan zaposleni koji je posetio Šangaj 2019, u vreme pojačanih tenzija u trgovinskim odnosima SAD i Kine, bio pod pretnjom zatvorom kako bi ga primorali da otkrije podatke o tarifama.

„Izveštaj koji spominjete je politička laž, osmišljena od nekolicine republikanskih poslanika koji imaju zle namere“, rekao je Džao na redovnoj konferenciji za medije.

Prema navodima američkog lista, senatski panel u svojoj istrazi nije ukazao da li su osetljive informacije izgubljene tokom, kako tvrde, decenijskog nastojanja Kine da ih prikupi.

Te informacije FED-a mogle su da pruže uvid u ekonomske analize, izveštaje o finansijskom sistemu i politiku kamatnih stopa, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar