Kina: Ove godine izdvajanja za odbranu veća za 7,1 odsto

PEKING – Kina će u ovoj godini izdvojiti 7,1 odsto više novca za nacionalnu odbranu, predviđeno je budžetom koji je danas predstavljen Svenarodnom kineskom kongresu.

Kina će time nadmašiti prošlogodišnje povećanje vojnog budžeta, uprkos skromnim prognozama ekonomskog rasta, preneo je Rojters.

Dok premijer Kine Li Kećijang nastoji da zaštiti suverenitet, bezbednost i razvojne interese zemlje, Kina će u ovoj godini izdvojiti 7,1 odsto više novca na nacionalnu odbranu i tako nadmašiti prošlogodišnji povećanje vojnog budžeta uprkos skromnim prognozama ekonomskog rasta.

Premijer Li Kećijang je obećao da će poboljšati vojnu obuku i borbenu gotovost Narodnooslobodilačke armije koja razvija niz novih tipova naoružanja – od stelt lovaca do nosača aviona, navodi britanska agencija.

Povećanje izdvajanja za kineske oružane snage u okviru budžeta pomno prate susedi Kine i Vašington kao barometar koliko agresivno će Peking osnaživati kinesku vojsku.

Ovogodišnje povećanje od 7,1 odsto je sedmo uzastopno jednocifreno budžetsko povećanje za sistem nacionalne odbrane uprkos padu stope ekonomskog rasta i unutrašnjim preprekama u Kini, drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, uključujući i pad prometa u ogromnom sektoru nekretnina i smanjenoj opštoj potrošnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar