Kina poziva na smireno rešavanje ukrajinskog pitanja

PEKING/VAŠINGTON – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, poručio da sve strane uključene u pitanja oko Ukrajine treba da ostanu mirne i da se uzdrže od akcija koje podstiču tenzije i krizu.

“Bezbednost jedne zemlje ne može biti na štetu bezbednosti drugih zemalja, a regionalna bezbednost ne može biti garantovana jačanjem ili čak širenjem vojnih blokova”, rekao je Vang Blinkenu u razgovoru, a prenosi agencija Rojters.

Istovremeno, Blinken je u prvi plan istakao globalnu bezbednost i ekonomske rizike koji bi mogli da proisteknu iz navodne dalje ruske agresije.

“Sekretar Blinken je preneo da su deeskalacija i diplomatija jedini odgovoran put napred”, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

Sjedinjene Države su juče uručile Moskvi pisane odgovore u vezi sa zahtevima Moskve u pogledu Ukrajine i NATO-a, a koji, kako tvrdi Blinken, sadrže ozbiljne ponude za diplomatski put do deeskalacije zaoštrenih tenzija.

Rusija je zahtevala od NATO-a da povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži vojnoj alijansi.

Međutim, Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u to odbacuju, ali poručuju da su spremni da razgovaraju o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja, navodi agencija Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar