Kina: Si i Putin danas o Korejskom poluostrvu i Venecueli

PEKING – Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, razgovarali su o nizu pitanja tokom današnjeg sastanka u Pekingu i saglasili se da koordinišu stavove o situaciji na Korejskom poluostrvu i u Venecueli, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Lideri dve zemlje razmenili su stavove o situaciji na Korejskom poluostrvu i obratili pažnju na problem Venecuele, izrazivši obostranu spremnost da blisko koordinišu svoje stavove o međunarodnim i regionalnim pitanjima, na osnovu multilateralnih mehanizama“, navodi se u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu kineskog ministarstva, prenosi TAS S.

Si je tokom sastanka s Putinom u Pekingu, gde se održava drugi forum „Pojas i put“, istakao da Kina i Rusija doprinose očuvanju normi i pravila, koji postoje u svetu, kao i da doprinose demokratizaciji međunarodnih odnosa.

On je naveo da je Peking zainteresovan za saradnju sa Rusijom u oblastima trgovine i ekonomije, energetike, nauke i tehnologije, vazduhopolovnih tehnologija, kulturi i podsticanju saradnje između određenih regija dve zemlje.

Ranije danas, Putinu je dodeljen počasni doktorat Univerziteta Cinghua u Pekingu.

Putin je tom prilikom poručio da želi da do 2020. godine poveća broj učesnika u obrazovnoj razmeni između Kine i Rusije na 100.000.
Istakao je i da Rusija obraća pažnju na istraživanja u Kini, njeno bogato istorijsko i kulturno nasleđe, kao i moderna dosignuća na poljima nauke, tehnologije i drugih inovacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar