Kina spremna da plati najveću cenu sankcija Severnoj Koreji

 Kina je spremna da plati visoku cenu novih sankcija Saveta bezbednosti UN protiv Severne Koreje, zarad denuklearizacije i stabilizacije na Korejskom poluostrvu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang je ocenio da će Kina, kao glavni trgovinski partner Severne Koreje, najviše izgubiti zbog pooštrenih sankcija, saopštilo je danas njegovo ministarstvo, prenosi Sputnjik.

„Ako uzmemo u obzir tradicionalne ekonomske odnose Kine i Severne Koreje, Kina će morati da plati najveću cenu primene najnovije rezolucije. Ipak, radi podržavanja medjunarodnog sistema protiv širenja nuklearnog naoružanja i održavanja mira i stabilnosti u regionu, Kina će, kao i uvek, strogo i potpuno poštovati rezolucije“, rekao je Vang na forumu Zajednice zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili.

Posle novih balističkih raketnih proba Pjongjanga u julu, Savet bezbednosti UN je 5. avgusta jednoglasno usvojio rezoluciju o novim sankcijama koje najviše pogadjaju industrije uglja, gvoždja i olova.

Očekuje se da će nove sankcije uticati na smanjenje godišnjeg prihoda Severne Koreje od izvoza za trećinu, odnosno za milijardu dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar