Kineski ministar: SAD da odluče o budućnosti odnosa s Kinom

PEKING – Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da je na SAD da odluče budućnosti odnosa Pekinga i Vašingtona, dodavši da bi Kina i SAD trebalo da nastave dijalog na svim nivoima.

Prema njegovim rečima, prioritet je da obe strane zajedno rade na uklanjanju svih prepreka i postizanju napretka u odnosima Kine i SAD, prenosi CGTN.

“Ozbiljne poteškoće u kinesko-američkim odnosima u poslednjih nekoliko godina je nešto što mi ne želimo, a verujem da ne žele ni svi sektori u SAD, uključujući poslovnu zajednicu”, kazao je šef kineske diplomatije na sastanku sa poslovnim liderima Američko-kineskog poslovnog saveta (US-Ćina Busineš Council).

Vang je rekao da bi Kina i SAD, dve najveće svetske ekonomije, trebalo da rade na zajedničkim interesima kako bi ponovo mogle da pokrenu dijalog, obnove međusobno poverenje i, kako je navedeno, vrate bilateralne veze na pravi put.

On je ocenio da je glavni uzrok trenutnog stanja bilateralnih odnosa “to što se neki ljudi na američkoj strani drže ideoloških predrasuda“, kao i „nastavak hladnoratovskog načina razmišljanja“, što je dovelo do gledišta da je Kina protivnik.

Šef kineske diplomatije kazao je da se Kina ne meša u unutrašnje stvari SAD i istakao da SAD takođe ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar