Kipar i Grčka stvaraju špijunsku akademiju EU

BRISEL – Ministri odbrane i spoljnih poslova EU složili su se da otvore zajednički centar za obuku agenata obaveštajnih agencija i da razviju dronove i elektronske ratne tehnologije, kao deo planova za ono što bi jednog dana moglo da bude „vojska EU“.

U centru nazvanom „Zajednička škola obaveštajnih službi EU“ članovima obaveštajnih službi biće obezbeđene obuke i treninzi u obaveštajnim disciplinama i drugim posebnim sektorima za službenike evropskih obaveštajnih službi, saopštio je Evropski savet nakon održanog sastanka 19. novembra, prenosi EU observer.

Tim projektom će rukovoditi Kipar i Grčka, dve zemlje koje neguju tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom, i to u vreme povećanih tenzija zbog „ruskih špijunskih operacija u Evropi i Zapadnom Balkanu“.

Međutim, neće sve članice EU učestvovati u ovom centru koji je ostao ograničen na pružanje strateških analiza kriza u zemljama susednim sa EU i koje se odnose na anti terorističke akcije, pre nego na pružanje operativnih informacija, odnosno obaveštajnih i specifičnih pretnji.

To je bila samo jedna od 17 novih ideja u vezi koje su se složili ministri na sastanku u ponedeljak.

Odlučeno je i da Češka, Francuska, Nemačka, Italija i Španija treba da predvode razvoj novog vojnog drona do 2025. godine, kao i da Češka i Italija kreiraju sistem donova osposobljenih da se bore protiv mini i makro nenaoružanih vazdušnih sistema.

Francuska, Nemačka i Španija bi trebalo da dizajniraju novu generaciju helikoptera za napad.

U međuvremenu, novi komandni centar u službi za strane poslove EU u Briselu, koji se bavi misijama vojne obuke EU-a u inostranstvu, dobiće nadogradnju kako bi mogao da upravlja misijama sa do 2.500 vojnika.

„To je ogroman korak unapred“, izjavila je evropska komesarka za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini.

Ta odluka je usledila nakon poziva francuskog predsednika i nemačke kancelarke Emanuela Makrona i Angele Merkel da se formira vojska EU, a zbog sve veće sumnje u posvećenost SAD da pomogne u odbrani Europe, uprkos obvezama iz sporazuma NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar