Kipar: Vlada delila pasoše kršeći sopstvene zakone

NIKOZIJA – Kiparska vlada prekršila je bezbroj puta sopstvene zakone dajući državljanstvo hiljadama ljudi kroz progam „Investicije za novac“, utvrđeno je zvaničnom istragom.

U optužnici Istražne komisije koju je imenovala vlada stoji da je zloupotreba, od koje je korist imalo skoro 7.000 osoba, sprovođena u pravnom vakumu više od jedne decenije.

Rezultati istrage pokazuju da je program sprovođen od 2007. do 2020. godine uz praznine i nedostatke, kao i sa neadekvatnim pravnim i skoro nikavim regulativnim okvirom“, rekao je predsednik Komisije Miron Nikolatos, ističući da je vlada, u čijoj je nadležnosti bilo odobravanje prijava, time bezbroj puta prekršila sopstvene zakone.

Vlasti su dodeljivale pasoše podnosiocima prijava koji su ispunili minimalni zahtev za ulaganje, a čija je cena bila dva miliona evra.

Prema rezultatima istrage, više od polovne pasoša nije trebalo da bude dodeljeno, pre svega oni koji su izdati izdržavanim članovima porodica investitora, a za šta nije bilo pravnog osnova.

Kiparski pasoš omogućava putovanje bez viza, rad i boravak u zemljama članicama Evropske unije, a šema je bila posebno privlačna investitorima iz Rusije i Azije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar