Kiparsko pitanje ključno u odnosima Ankare i Atine?

ANKARA – Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos je rekao da je Grčka posvećena rešavanju kiparskog pitanja i ponovnom pokretanju razgovora između dve zajednice na ostrvu, prenosi ANA-MPA.

On je u intervjuu za tursku novinsku agenciju Anadoliju, uoči sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Cavušogluom, rekao da „Grčka želi da pregovori započnu, ali da mora postojati mogućnost za dogovor na kraju pregovora, a ne samo da bi se pokazalo da su u toku, već zaista da se dođe do rešenja kiparskog pitanje.

Govoreći o ulozi Turske u energetskom sektoru u istočnom Mediteranu, ministar spoljnih poslova Grčke je rekao da „Grčka smatra da je uključivanje Turske pozitivan signal, u skladu sa njenim obavezama prema međunarodnom pravu“.

Katrugalos je upitao „kako bi neko mogao da isključi Tursku iz ovog područja, koja ima tako dugu obalu na Sredozemnom moru“, te je dodao da niko ne tvrdi suprotno.

Komentarišući odluku Grčke da proširi svoje teritorijalne vode na 12 milja u Jonskom moru kao deo razgraničenja EEZ-a za Italijom i Albanijom, grčki ministar je rekao da je proširenje neotuđivo suvereno pravo Grčke, ali da je to započeto zapadno od Grčke jer, kako je naveo, postoji praktičan i hitan razlog, a to je razgraničenje EEZ-a.

Na pitanje o evropskoj perspektivi Turske Katrugalos je rekao da vrata Evrope treba da budu otvorena za Tursku sve dok ova zemlja poštuje evropske pravne tekovine, demokratiju i ljudska prava.

„Grčka će podržati unapređenje carinske unije Evropske unije i Turske, koja će biti u interesu i Turske i Evrope“, naglasio je grčki ministar.

Grčki ministar je u intervjuu za Anadoliju potvrdio predanost obeju zemalja za deeskalaciju tenzija u Egeju i rekao da su tokom nedavnog sastanka sa turskim kolegom u Briselu obojica razmatrali ovo pitanja, te pokrenuli dijalog o uspostavljanju pozitivnog programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar