Kirgistan: Specijalni status za region Batken

BIŠKEK – Region Batken u Kirgistanu, u kojem je izbio najnoviji pogranični sukob između Kirgistana i Tadžikistana, dobiće specijalni status u skorijoj budućnosti, saopštio je danas premijer Kirgistana Ulukbek Maripov tokom posete tom regionu.

„Odluku o tom pitanju sam potpisao i uputio je parlamentu na razmatranje. Odmah nakon što parlament potvrdi moju odluku, region Batken dobiće specijalni status, koji će podrazumevati i poreske olakšice“, izjavio je premijer Maripov, prenosi TAS S.

Situacija na granici između Tadžikistana i Kirgistana u blizini
Objekta za prihvat vode Golovnoj eskalirala je 28. aprila, nakon inicijalnog sukoba građana u pograničnom području.

Sukobi između pripadnika oružanih snaga Kirgistana i Tadžikistana izbili su 29. aprila, a vlasti u Biškeku su optužile Tadžikistan da je koristio minobacače, automatsko oružje i vojne helikoptere Mi-24.

U noći 29. aprila, dve strane su postigle dogovor o prekidu vatre
i povlačenju trupa, međutim, sporadični sukobi su nastavljeni sve do 1. maja.
Prema podacima ministarstva zdravlja Kirgistana, tokom najnovije ekslacije neprijateljstava poginulo je 36 državljana Kirgistana, preko 150 je ranjeno, a oko 33.000 civila je evakuisano iz zone sukoba.

Dužina granice između Tadžikistana i Kirgistana iznosi oko
980 kilometara, a u pograničnom pojasu ima na desetine oblasti oko kojih se i danas, 30 godina od raspada S S SR-a, spore ove dve države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar