Kišida: Nove sankcije Rusiji sutra u koordinaciji sa G7

TOKIO – Japan će već sutra objaviti nove sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, nakon koordinacije sa saveznicima iz Grupe sedam (G7) o daljim kaznenim merama, izjavio je danas premijer Fumio Kišida.

On je najavio i da će Japan osloboditi iz rezervi rekordnu količinu od 15 miliona barela nafte, kako bi pomogao koordinisanim naporima u smanjenju cena na tržištu koje vodi Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenosi Rojters.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Japan je pojačao sankcije Moskvi, koje se kreću od zabrane pristupa ruskim bankama međunarodnom platnom sistemu SWIFT do zamrzavanja sredstava njene centralne banke.

Tokio je zamrznuo i sredstva ruskih zvaničnika, oligarha, banaka i drugih institucija, koordinirajući svoje poteze sa drugim državama G7, a takođe je zabranio izvoz visoke tehnologije u Rusiju.

„Neoprostiva dela Rusije izlaze na videlo jedno za drugim. Ne smemo da oprostimo njenu invaziju i ratne zločine. Našu odlučnost ćemo pokazati ozbiljnom akcijom“, rekao je Kišida novinarima.

On je naveo i da će Japan obezbediti veći broj direktnih letova za Poljsku svake nedelje, kako bi pomogao u nesmetanoj evakuaciji Ukrajinaca koji beže iz svoje zemlje, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar