Kisternino bežeći od vlasti SAD završio u Remetincu

ZAGREB – Američki glumac i producent Don Viktor Kisternino, kojeg vlasti SAD potražuju zbog milionske prevare iz zajma za pomoć firmama pogođenim pandemijom, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u zagrebačkom Remetincu, piše danas Jutarnji list.

On je ispričao da je iz SAD pobegao u strahu od administracije novog predsednika Džozefa Bajdena, pa je politički azil nameravao da zatraži u Hrvatskoj.

Tvrdi da je način na koji je poslovao bio dozvoljen u vreme administracije Donalda Trampa.

„Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio da pobegnem u Evropu i zaatražim azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gde sam hteo da zatražim politički azil“, rekao je u svojoj obrani Don Viktor Kisternino.

Kisternino (45) je poznat po epizodnoj ulozi u seriji Hitna pomoć.

Hrvatska policija uhapsila ga je na osnovu američke međunarodne poternice kada je u nedelju uveče ulazio automobilom iz Slovenije u Hrvatsku.

Određen mu je ekstradicioni pritvor i sada je Remetincu.

Državno tužilaštvo iz Orlanda, na Floridi ga tereti da je proneverio 7.2 miliona dolara državnoga zajma za podršku firmama pogođenim pandemijom.

Kisternino je na osnovu falsifikovanih podataka dobio zajam za zaštitu radnih mesta, navodeći da njegova firma ima 422 zaposlenih, a ima ih samo dvoje – njega i njegovu suprugu.

Nezvanično, Kisternino je izjavio da se protivi izručenju SAD a to znači da neće biti skraćenoga postupka, nego će se voditi dug ekstradicioni postupak, piše Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar