Kleverli najavio novi britanski paket pomoći Ukrajini

KIJEV – Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli najavio je danas tokon posete Kijevu novi finansijski paket podrške Ukrajini i poručio da je toj zemlji potrebno više od obećanja kako bi se omogućilo da ove zime ne ostane bez električne energije.

Kleverli je nakon sastanaka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom osudio Rusiju zbog napada na civile, bolnice i energetsku infrastrukturu, koji su izazvali nestanke struje širom Ukrajine.

„Kako zima nastupa, Rusija nastavlja sa pokušajima da demotiviše ukrajinsku rešenost da se odupre agresiji, brutalnim napadima na civile, bolnice i energetsku infrastrukturu. Rusija će propasti“, rekao je Kleverli.

Zelenski je prilikom susreta sa Kleverlijem izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na pomoći koju je Velika Britanija do sada uputila Ukrajini.

Ranije danas Kleverli se susreo sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

„Reči nisu dovoljne. Reči neće zadržati svetla ove zime. Reči neće braniti od ruskih projektila. Velika Britanija ne govori samo o Ukrajini, mi pružamo konkretnu podršku za odbranu Ukrajine“, napisao je Kleverli u objavi na društvenoj mreži Tviter nakon susreta sa Kulebom u kojoj se zahvalio ukrajinskom ministru spoljnih poslova na dobrodošlici koju mu je priredio u Kijevu.

U svojoj prvoj poseti Ukrajini od kada je imenovan za ministra spoljnih poslova, Kleverli je predstavio paket podrške koji uključuje novac za rekonstrukciju škola, ambulantna vozila, žrtve seksualnog nasilja i prodaju žitarica najsiromašnijim svetskim tržištima, kao što su Sudan i Jemen, preneo je Gardijan.

„Naša podrška će trajati onoliko dugo koliko je potrebno da se ova izuzetna zemlja oporavi“, rekao je Kleverli uoči posete.

Kleverli je istakao da će najveći deo sredstava za infrastrukturu otići u novooslobođena područja na jugu Ukrajine, kao što je Herson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar