Klix: BiH pozvana kao zemlja partner na NATO samit u Madridu

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina, kao zemlja partner, pozvana je na predstojeći NATO samit koji će biti održan u Madridu 29. i 30. juna, saznaje Klix.ba.

Kako se navodi, delegaciju Bosne i Hercegovine na samitu u glavnom gradu Španije, koji će okupiti lidere članica NATO , predvodiće ministar odbrane Sifet Podžić.

Iako BiH nije članica NATO-a, Severnoatlantski savez je ovu zemlju prepoznao kao važnog partnera na Balkanu, a naročito u vreme ruske agresije u Ukrajini, navodi Klix.ba.

„Bosna i Hercegovina je cenjen partner NATO. Podržavamo vaš suverenitet i integritet i ostajemo posvećeni vašim evroatlantskim aspiracijama. NATO podržava mir i stabilnost u BiH. Naš dijalog i kooperacija važniji su nego ikada zbog ruskog rata u Ukrajini i malignog uticaja u regionu“, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u maju nakon sastanka s predsedavajućim Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Šef NATO-a je tada rekao kako Alijansa prati situaciju u BiH, a naročito „zapaljivu retoriku koja dolazi iz RS-a“, podseća Klix.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar