Klix: Funkcioneri SDA prijavljeni zbog skrivanja imovine

SARAJEVO – Kancelarija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnela je krivične prijave protiv tri opštinska načelnika i dva odbornika,rekao je direktor Kancelarije Erduan Kafedžić za sarajevski portal Klix, koji navodi da su među prijavlejnima dva bivša i jedan aktuelni načelnik iz redova Stranke demokratske akcije (SDA).

Kafedžić je precizirao da su krivične prijave podnete ovog meseca Tužilaštvu Kantona Sarajevo i da njegov tim nastavlja da radi na dokumentovanju koruptivnih radnji i priprema nove krivične prijave.

On nije želeo da govori o imenima i detaljima istrage, ali Klix nezvanično saznaje da su prijavljeni bivši načelnici Opštine Centar Nedžad Ajnadžić i Opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, kao i Ibro Berilo, načelnik Trnova.

Sva trojica su funkcioneri SDA, a pored njih prijavljena su i dva opštinska odbornika u Kantonu Sarajevo.

Oni su prijavljeni zbog sumnje da su sakrili, odnosno nisu prijavili velike iznose novca koji se mere u stotinama hiljada konvertibilnih maraka.

Pregledom imovinskih kartona i onim što je Kancelarija dokumentovala, sumnja se da se radi o kršenju zakona u vezi sa neprijavljenom imovinom nositelja javnih funkcija.

Među neprijavljenom imovinom su nekretnine, preduzeća, pokretna imovina, ali i stotine hiljada konvertibilnih maraka koje se nalaze na računima u komercijalnim bankama, a koje nisu navedene u imovinskim kartonima, što je zakonski obavezno, dodaje Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar