Klix: Ukrajiski MSP ne prihvata jezik ultimatuma

SARAJEVO – Posle izjave srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je spreman da vrati Ukrajini ikonu kada dokažu da su je potraživali pre nego što ju je poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine s porukom da „ne prihvataju jezik ultimatuma“, preneli su sarajevski mediji.

Prema rečima portparola ukrajinskog ministarstva Olega Nikolenkoa, „pripadnost drevne ikone Ukrajini je nesporna činjenica“, a Tužilaštvo te države je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.

„Očekujemo da bosanskohercegovačka strana neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu“, rekao je Nikolenko, preneo je sarajevski portal Klix bez navođenja kome je on to rekao, a na zvaničnom sajtu ukrajinskog ministarstva te izjave nema.

Nikolenko je, prenosi dalje Klix, rekao da su Ukrajina i BiH potpisnice Konvencije o merama protiv krijumčarenja kulturnih dobara.

To znači, dodaje se, da je zabranjeno uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtev druge zemlje potpisnice konvencije moraju se preduzeti koraci za vraćanje kulturnih dobara.

Nakon pokretanja „afere ikona“, Dodik je za to optužio federalne medije da na taj način žele da prikriju diplomatski skandal koji su izazvala dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, bojkotom susreta sa ruskim šefom diplomatije u Sarajevu.

Kako je ranije saopšteno, ikona je vraćena iz Moskve i pohranjena je u sef koji se nalazi u kabinetu Dodika u Predsedništvu BiH.

Dodik je juče rekao da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.

„Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu pre datuma kada sam imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatiću da im je predamo“, rekao je Dodik u jučerašnjem intervjuu Srni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar