KLJP Zagreb protiv da Božinović bude potpredsednik vlade

ZAGREB – Kuća ljudskih prava Zagreb smatra neprihvatljivim predlog premijera Andreja Plenkovića da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bude imenovan za potpredsednika vlade zaduženim za koordinaciju ljudskih prava.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, ova NVO je pozvala poslanike u Hrvatskom saboru da iskažu svoju privrženost poštivanju ljudskih prava i hrvatskih zakona time što će odbiti predlog za imenovanje ministra Božinovića na tu poziciju.

Premijera Plenkovića su pozvali da ovu važnu odgovornost poveri nekom primerenom i ambicioznom članu vlade koji će napraviti značajniji korak napred, ukoliko, kako kažu, takav ili takva uopšte postoji u ovoj vladi.

Iz Kuće ljudskih prava Zagreb smatraju apsurdnim da je ministar čije se ministarstvo suočava s kontinuiranim i ozbiljnim optužbama međunarodnih i domaćih organizacija i institucija za sistemsko kršenje ljudskih prava i sprovođenje ilegalnih proterivanja izbeglica i migranata iz Hrvatske bude zadužen za koordinaciju vladinih aktivnosti u području ljudskih prava.

Dodatno, ističu, MUP je u mandatu ministra Božinovića takođe ozbiljno ugrozio i vladavinu prava u Hrvatskoj sistematski onemogućujući i sprečavajući sprovođenje nadzora nad policijskim postupanjima Kancelariji Zaštitnice građana, nezavisne institucije koja je opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava.

„Imenovanje ministra Božinovića s ovakvim teretom korak je unazad i zasigurno ne može dati ‘novi zamah i energiju’ vladinim aktivnostima u području ljudskih prava koje je godinama zapušteno i bez osnovnih javnih politika za jačanje zaštite i promocije ljudskih prava, poput Nacionalnog programa za ljudska prava“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar