Ključa Katalonija: Više stotina hiljada ljudi na ulicama Barselone (video, foto)

Barselona i cela severoistočna Katalonija blokirane su zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.

Opšti štrajk organizovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristižu u Barselonu gde će uveče tokom masovnog protesta zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

Španske vlasti saopštile su da je otkazano 57 letova, a učesnici protesta su još jutros zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 saobraćajnica. Značajno je smanjen i broj polazaka vozova, a takođe su zatvorene i brojne prodavnice i fabrike.

Zatvorena je i čuvena Katedrala Sagrada familija arhitekte Antonija Gaudija, jer su demonstranti blokirali ulaz u nju.

Auto-puteve koji vode ka gradu okupirali su učesnici pet marševa organizovanih u drugim katalonskim gradovima, a njima su se pridružili i poljoprivrednici na traktorima.

Zdravstveni zvaničnici naveli su da su u protestima održanim u četvrtak uveče povređene 42 osobe, kao i da je uhapšeno 16 osoba, od kojih je osam poslato u zatvor.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska izjavio je da vlasti prate jednu manju grupu koja izaziva incidente na specifičnim mestima. On je dodao i da turisti bez problema i straha za svoju bezbednost mogu da posećuju Barselonu.

Kako je dodao, smanjenje potrošnje struje palo je u petak za sedam odsto, što je, prema njegovim rečima, pokazatelj da štrajk nema većeg uticaja.

U ponedeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godine zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Nakon toga su u Barseloni počeli protesti u kojima je tom gradu naneta šteta od 1,5 miliona evra.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

barselonakatalonijaprotesti
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Vlah

    Tako je Anonimac Albanci su protestovali i bili zatvarani muceni ubijani ali su izvojovali slobodu od Srpskog tiranina pa da se jednom Srbi dozovu pameti silom da ne mogu nista kao ova Spanska policija sto prebija goloruk narod koji hoce da se mirno razidzu. Zato Anonimac ovog si puta u pravu Srbi treba da uce i svate silom ne ide.

    • Marko

      Nemoj da i tebe iztiranisemo, pamet u glavu! A sa Albancima ćemo lako, samo polako.

    • Anonimni

      Vlah,ha,ha,ha, što se ne pusti da se Srbi sa severa odvoje od albanskog tiranina!!!

  • Anonimni

    Tako se protestuje. Srbi, učite se !