Ko to seje smrt po Evropi?

Članak „Njujork tajmsa“, na osnovu intervjua sa bivšim džihadistom i militantom poreklom iz Nemačke, otkrio je javnosti postojanje specijalne jedinica EMNI, koju je stvorila Islamska država, kako bi pripadnici ove jedinice organizovali i izvršavali terorističke napade širom Evrope, prenosi „Sputnjik“.

Lideri ove jedinice, prema pisanju njujorškog lista, bave se regrutovanjem, treniranjem i raspoređivanjem militanata u inostranstvu. Regrutovane militante biraju prema nacionalnoj pripadnosti i grupišu ih u male i diskretne jedinice, čiji se članovi tek ponekad međusobno susreću, obično noć pred odlazak u inostranstvo.

U opisu ove tajne grupe ekstremista kaže se da ona predstavlja „ključnu kariku u čitavoj terorističkoj mašineriji“ jer postoje dokazi da su upravo pripadnici EMNI strukture odgovorni za napade u Parizu, Briselu i Tunisu.

Doktor Maks Abrams, analitičar i profesor sa američkog Nortistern univerziteta objasnio je za „Sputnjik“ da EMNI u svom radu zapravo kombinuje i prepliće uloge obaveštajne službe i domaćih bezbednosnih agencija.

Tako, kaže Abrams, nema zapravo ni potrebe za komunikacijom između „spavača“. U mnogim slučajevima, Islamska država čak i ne zna ko je zadužen za izvršavanje napada, dok sam napad ne bude izvršen i kasnije postane jasno čijih je ruku bio delo.

„Ovo je zapravo visoko decentralizovana teroristička grupa, to je zapravo više pokret“, objašnjava analitičar i dodaje da je na taj način dato zeleno svetlo svim „ljutim“ i nezadovoljnim muslimanima širom sveta da samostalno izvršavaju napade.

Prema pisanjima „Njujork tajmsa“, na čelu grupe ili tačnije piramide EMNI nalazi se nedodirljivi Abu Muhamed Adnani, inače šef propagande Islamske države i njihov „portparol“.

Adnani je navodno imenovan i za šefa obaveštajne službe Islamske države i zadužen je za organizaciju i izvršavanje napada u inostranstvu.

„Ispod njega se nalaze lica koja imaju ovlašcćenje da planiraju napade u različitim delovima sveta. U okviru ove terorističke mreže navodno deluje i ‘tajna služba za Evropu’ i ‘tajna služba za Aziju’ i ista takva tajna jedinica za arapski svet“, piše „Njujork tajms“.

Adnani je navodno uspeo da izbegne napad i hapšenje koalicionih snaga i sada je jedan od najznačajnijih operativaca u Siriji.

Abrams kaže da je zapravo Adnani dao zeleno svetlo svim zainteresovanima da rade šta god požele.

„Da terorišu i da govore da to čine u ime Islamske države. Zato i nema zaista mnogo potrebe da se ostvari komunikacija između pojedinih ćelija i ‘spavača’ u Evropi. Do sad smo videli nekoliko vrsta napada. Na primer, oni koji su se desili u Parizu prošle godine obilovali su organizacionim momentima, kao i napad na aerodromu Ataturk u Istanbulu, dok kod ostalih napada nije bilo nekakve posebne komunikacije između izvršilaca“, kaže Abrams.

On u tom smislu navodi primer napada koji je izvršio Omar Maten u Orlandu na Floridi, kada je bilo ubijeno 49 osoba.

„Izgleda da je zaista napad samostalno izvršio, bez podrške neke grupe, iako je svoje ‘delo’ posvetio Islamskoj državi“, ocenio je Abrams.

Komentarišući tvrdnje Harija Safra, bivšeg ekstremiste Islamske države koga je intervjuisao „Njujork tajms“, da je Islamskoj državi navodno potrebno još terorista na teritoriji Nemačke koji bi bili voljni da sprovode napade, Abrams kaže da su se mnoge okolnosti u vezi sa terorizmom promenile nedavno.

„Rekao bih da zaista u Nemačkoj, posebno imajući u vidu napade od pre par nedelja, zaista ima ljudi, ‘usamljenih vukova’, koji su rešeni da vrše napade“, kaže Abrams za „Sputnjik“.

Kako bi izbegli da budu uhvaćeni, operativci Islamske države koriste novajlije koji nemaju prethodne veze sa radikalnim grupama.

Onlajn propaganda je, takođe, označena od strane Islamske države kao najbolje oruđe za prodiranje na tlo SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džihadistiISspecijalciterorizam
Komentari (0)
Dodaj komentar