Zvona i minut ćutanja u znak sećanja na napade pre 14 godina

U Njujorku je danas zvonjavom i minutom ćutanja obeležen trenutak kada je na današnji dan, pre tačno 14 godina, prvi avion udario u severnu kulu Svetskog trgovinskog centra, a porodice nastradalih u napadima na tu zgradu 2001. i 1993. godine počele su da čitaju njihova imena.

Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju 14 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, koji su izvedeni kobnog 11. septembra 2001. godine i u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

Stotine rođaka nastradalih okupilo se na glavnoj ceremoniji koja se, kao i prethodnih godina, održava u Nacionalnom memorijalnom centru koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, u znak sećanja na rušenje dve „kule bliznakinje“, napad na Pentagon i pad aviona u Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine.

U okviru obeležavanja godišnjice terorističkih napada, predsednik SAD Barak Obama i prva dama Mišel Obama izašli su iz Bele kuće u 8.46 sati po lokalnom vremenu kako bi se pridružili minutu ćutanja, prenosi AP.

Kako je najavljeno, Obama će danas posetiti vojnu bazu u mestu Fort Mid u Merilendu, a portparol Bele kuće Erik Šulc rekao je da će on tom prilikom razgovarati sa pripadnicima vojske, koji svakodnevno brinu o bezbednosti zemlje.

U blizini Šenksvila u zapadnoj Pensilvaniji, gde je pao jedan od aviona, juče je otvoren Memorijalni centar, a u Pentagonu su se ministar odbrane Eš Karter i drugi zvaničnici danas pridružili obeležavanju sećanja na žrtve napada pre 14 godina.

Večeras će, najavljuju američki mediji, dva snopa uperiti plavu svetlost ka nebu kako bi podsetili na srušene kule Svetskog trgovinskog centra.

Teroristicke napade izveli su pripadnici Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posledice širom sveta.

Nakon napada, Bela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Prvi avion „Amerikan erlajnsa“ je, u 8.46 sati, udario u severnu kulu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije „Junajted“ udario je u južnu kulu, dok se treći oteti avion zabio u sedište Pentagona.

Iz „kula bliznakinja“ u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mesta udara, uspelo bezbedno da napusti zgrade pre nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o 11. septembru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

11. septembarsadteroristički napad
Komentari (0)
Dodaj komentar