Kocijančič: Bliska saradnja s Palmerom, dijalog Bg-Pr vodi EU

BRISEL, 2. septembra ( Tanjug) – Portparolka EU Maja Kocinačić kaže da EU očekuje blisku saradnju sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Ona je u izjavi za Tanjug posebno podvukla ulogu SAD u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naglasila se ti razgovori vode pod pokroviteljstvom EU.

”SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu posebno kada je reč o uspehu u okviru dijaloga Beograda i Prištine kome posreduje EU. EU i SAD dele jak zajednički interes kada je reč o stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu i očekujemo nastavak bliske saradnje kako sa SAD, tako i za Metom Palmerom kao specijalnim izlaslanikom SAD”, izjavila je Kocijančić.

Ona je naglasila činjenicu da su EU i SAD i do sada blisko sarađivale na Zapadnom Balkanu, ali i podsetila da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini uz dobijeni mandat UN-a ”potpuno i lično” angažovana u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine kao i u ostvarivanju EU perspektive ”Srbije, Kosova i celog Zapadnog Balkna”.

”Pozdravljamo svako angažovanje u cilju podrške dijalogu kome posreduje EU bilo da ono dolazi od strane zemlja članica, međunarodne zajednice i posebno od SAD”, poručila je Kocijančić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar