Koliko su česta tornada u Evropi?

Češku je sinoć pogodio razoran tornado. Nekoliko gradova i sela je sravnjeno sa zemljom. Zasad je potvrđena smrt troje ljudi, a više od 200 ih je povređeno.

Vesti o razornim tornadima koji za sobom ostavljaju pustoš obično dolaze iz Amerike pa se mnogi na društvenim mrežama pitaju koliko su česta tornada u Evropi.

Kako piše BBC-jev prognostičar Ben Rič, tornada u Evropi nisu toliko retka koliko se možda čini. Smatra se da ih se godišnje širom kontinenta pojavi nekoliko stotina. Ali, tačne procene variraju jer se neka tornada pojave u retko naseljenim područjima pa ih niko ni ne prijavljuje.

Tornada su, inače, prijavljena na svim kontinentima na Zemlji izuzev Antarktike, iako su i na tom ledenom kontinentu teoretski moguća. Ipak, najviše tornada pojavljuje se u SAD-u, u proseku više od 1000 godišnje. Ta zemlja ujedno prijavljuje i najviše razornih pijavica na svetu.

Naime, blizina toplom i vlažnom Meksičkom zalivu u kombinaciji s planinskim krajolikom stvara savršene uslove za stvaranje tzv. superćelijskih oluja, a upravo iz takvih oluja nastaju tornada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropatornado
Komentari (0)
Dodaj komentar