Komandant Vojske islama ubijen u napadu sirijske vojske

Komandant i osnivač pobunjeničke Vojske islama Zahran Aluš ubijen je u vazdušnom napadu sirijske vojske na položaje pobunjenika u predgradju Damaska, prenele su danas agencije.

Osnivač Vojske islama, grupe koja se u Sriji bori protiv režima Bašara Asada, ubijen je u petak tokom sastanka pobunjeničkih komandanata, saopštila je Sirijska observatorija za ljudska prava.

Ranije je bilo saopšteno da je Aluš ubijen u bombardovanju ruskih snaga, ali je sirijska vojska saopštila da je ona izvela vazdušni napad, prenela je agencija SANA.

U izveštaju se navodi da je u napadu poginuo „veliki broj komandanata Ahrara el Šama i Fajlaka el Rahmana“, drugih pobunjeničkih grupa koje se često udružuju s Vojskom islama koju podržava Saudijska Arabija.

Ubistvo Aluša zadalo je udarac pobunjenicima koji se bore protiv predsednika Bašara el Asada.

Vladine snage su pokrenule ofanzivu u nekoliko delova zemlje od kada je Rusija pokrenula vazdušnu kampanju krajem septembra.

Vojska islama je ranije ovog meseca učestvovala na sastanku opozicije u Saudijskoj Arabiji kako bi se dogovorili o delegaciji opozicionih grupa koja će pregovarati s predstavnicima sirijske vlasti, u okviru mirovnog procesa koji treba da počne krajem januara u Ženevi.

Sirijska vlada koja stalno ističe da neće pregovarati s terororistima, smatra Vojsku islama terorističkom grupom.

Aluš je bio jedan od najmoćnijih pobunjeničklih komandanata, a njegova Vojska islama, osnovana 2011, jedna je od najorganizovanijih pobunjeničkih grupa u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar