Komemoracija u Aruši povodom genocida u Ruandi 1994.

Predstavnici Mehanizma za međunarodne krivične sudove učestvovali su danas u komemoraciji povodom 23. godišnjice od genocida u Ruandi 1994. godine koja je održana u Aruši, u Tanzaniji, saopšteno je danas iz Haga.

Ovom skupu prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi, među kojima i ambasador Ruande u Tanzaniji Judžin Kajihura, zvaničnici Vlade Tanzanije, sekretar Mehanizma Olufemi Elias, zaposleni u tom sudu i šira javnost.

Komemoraciji je prethodila „šetnja radi sećanja“ ulicama Aruše, a predstavljena je i izložba o radu Mehanizma.

Obraćajući se na skupu, Elias je naglasio da je Mehanizam čvrsto rešen da obezbedi ostvarivanje pravde za žrtve genocida istrajnim naporima da se poveća svest o genocidu iz 1994. godine, neumornom potragom za preostalom osmoricom optuženih i nastavkom pružanja zaštite i podrške žrtvama i svedocima.

„Borba protiv ideologije genocida zahteva razmenu znanja naročito među mladima, jer oni predstavljaju budućnost sveta. Mehanizam čvrsto veruje da je to najbolji način da se iskaže privrženost ovogodišnjoj temi komemoracije i njenom motu “pamti, bori se i gradi““, rekao je sekretar Mehanizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

arušaRuanda
Komentari (0)
Dodaj komentar