Komemoracijama obeleženo dva veka bitke kod Vaterloa

Predstavnici kraljevskih porodica, zvaničnici i vojnici obeležili su 200-ogodišnjicu bitke kod Vaterloa, prekretnice u evropskoj istoriji kojom je označen kraj dominacije Francuske i Napoleona nad evropskim kontinentom.

Belgijski kralj Flip predvodio je ceremoniju za stotine gostiju kod spomenika kod Vaterloa, blizu Brisela, na mestu gde je tačno pre 200 godina poginulo preko 10.000 vojnika u poludnevnoj bici između francuskih trupa i međunarodne koalicije prevođene britanskim vojvodom od Velingtona.

Ceremoniji je prisustvovao i beljgijski premjer Šarl Mišel koji je ovim povodom rekao da su jučerašnji neprijatelji postali čvrsti saveznici, pošto su se naslednici glavnih vojskovođa u ovoj bici danas rukovali na mestu gde su njihovi preci topovima pucali jedni na druge.

Iako su predstavnici kraljevskih i plemićkih porodica iz zemalja zaraćenih 1815. prisustvovali ceremoniji južno od Brisela, Francuska je poslala samo delegaciju niskog nivoa, predvođenu ambasadorom te zemlje. Pariz se već ranije usprotivio izdavanju komemorativnog novčića povodom dva veka bitke kod Vaterloa.

Hiljade ljudi učestvovaće tokom vikenda u kostimiranoj rekonstrukciji ove čuvene bitke.

U Londonu su pobednici, Britanci, organizovali komemoraciju u katedrali Svetog Pavla kojoj je prisustvovao premijer Dejvid Kameron i princ Čarls sa suprugom Kamilom. Naslednici onih koji su se borili uključujući devetog vojvodu od Velingtona takođe su bili prisutni. Princ Čarls juče je u Belgiji otkrio spomenik britanskim vojnicima koji su se borili i koji su poginuli u Vaterlou.

„Ova godišnjica znači mnogo. Ova bitka je promenila istoriju. Da nismo pobedili verovatno bi sad govrili francuski“, rekao je vodnik prve klase Toni Grej (76).

Vojvoda od Velingtona koji je predvodio britanske snage 1815. sahranjen je u katedrali Svetog Pavla u Londonu.

U NATO prostorijama u Kabulu u Avganistanu britanski i drugi vojnici Alijanse takođe su obeležili danas jednu od najčuveniji bitaka u istoriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropagodisnjicaVaterlo
Komentari (0)
Dodaj komentar