Komesarka UN: Rodjake džihadista poslati kući s Bliskog istoka, Francuska svoje neće

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da hiljade rodjaka bivših stranih boraca u redovima ekstremističke Islamske države treba da budu vraćeni u njihove zemlje porekla.

Bašele je navela da su naročito deca doživela „teško kršenje“ prava što je izazov za evropske i druge zemlje koje su bile uzdržane prema repatrijaciji džihadista i njihovih rodjaka.

Ona je kazala da je u Iraku i Siriji zatvoreno više od 55.000 osumnjičenih da su bili borci Islamske države. Većina je u pritvoru Iraka i Sirijskih demokratskih snaga koje imaju podršku SAD, a potiču iz više od 50 zemalja. Više od 11.000 rodjaka bivših boraca je samo u jednom logoru, Al Holu, na severoistoku Sirije.

Bašele je pozvala zemlje iz kojih oni potiču, da preuzmu odgovornost prema medjunarodnom pravu, i kad se radi o džihadistima poznatim po najtežim zločinima.

Mnoge evropske zemlje nisu bile voljne da prime nazad svoje državljane, a pre svih Francuska koja je na prvom mestu u Evropi po broju svojih državljana koji su se pridružili Islamskoj državi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar