Komšić i Bećirović: Izetbegović da ne ide u Brisel

SARAJEVO – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je da će se naredne sedmice sastati sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje EU Oliverom Varheljijem, a hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da je to greška, a kandidat sedam stranaka za ovo najviše državno telo na predstojećim izborima Denis Bećirović poziva lidera SDA da ne izigrava „plemenskog poglavicu“.

Izetbegović je za Federalnu tv. rekao da će se sa Varheljijem sastati „jedan na jedan“ bez lidera SNSD i HDZ BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

„Potpuno beskorisno i bespotrebno Izetbegović pravi veliku grešku. Jasno mu je zašto ga Varhelji zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika, a takođe zna da od evropskog komesara ništa dobro ne može očekivati“, rekao je Komšić, koji je na prošlim izborima izabran glasovima Bošnjaka za člana Predsedništva BiH.

Komšić, koji je i predsednik Demokratske fronte, kaže da od sastanka sa Varheljijem ne može biti nikakve koristi, te da će time samo dati legitimitet jednom pogledu koji, kako je naveo, na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana.

„Izetbegoviću je takođe jasno da Varhelji ne može da isporuči kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sednice Evropskog saveta i njegovih zaključaka kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varheljija“, naveo je Komšić, preneo je sarajevski portal Vijesti.

Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima nameru nakon Brisela da poseti Zagreb, Komšić je parafrazirao reči pokojnog sportkog komentatora Mladena Delića – „ne sam Bakire, ne sam“, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Bećirović (SDP) pozvao je Izetbegovića da prestane da, kako je naveo, izigrava „plemenskog poglavicu“ i nanosi štetu državi Bosni i Hercegovini zarad prikupljanja jeftinih političkih poena u svrhu predizborne kampanje.

„Bosna i Hercegovina je država koja ima svoje institucije i čije nadležnosti ne mogu prisvajati ni Bakir Izetbegović, ni Dragan Čović, a ni Milorad Dodik glumeći predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini“, saopštio je Bećirović, potpredsednik Socijaldemokratske partije i kandidat sedam stranaka opozicije u BiH za člana Predsedništva BiH na izborima 2. oktobra.

S evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, istakao je Bećirović, sa njim treba da razgovaraju članovi Predsedništva BiH u čijoj je isključivoj nadležnosti državna spoljna politika, a nikako samoprozvani predstavnici tri etničke grupe u zemlji.

„Pozivam Bakira Izetbegovića da stavi državne interese iznad stranačkih interesa te da zajedno s Čovićem i Dodikom ne predstavlja BiH nefunkcionalnom državom, a sve kako bi se u izbornoj godini predstavio kandidatom za člana Predsedništva BiH koji je navodno nešto odbio u Briselu. Gospodine Izetbegoviću, izaberite jednom u životu da budete državnik, a ne populista. Stav bh. političkih stranaka o destruktivnim predlozima SNSD-a i HDZ-a BiH dobro je poznat zvaničnom Briselu i nema potrebe da ga vi u svojstvu plemenskog poglavice ponavljate“, poručio je Bećirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar