Komšić najavljen kao budući član Predsedništva BiH

SARAJEVO – Željko Komšić najavljen je večeras u svojoj Demokratskoj fronti kao aktuelni i budući član Predsedništva BiH.

On je rekao da su rezulati izbora za članove Predsedništva već prilično jasni i izrazio očekivanje da će i DF slediti isti rezultat.

„Ono što smo imali priliku da vidimo u kampanji jeste pozitivna atmosfera, organizovali smo je na način da ne budemo bahati, grubi i prljavi prema političkim protivnicima“, rekao je Komšić.

DF je, kazao je, stao iza svoje ideje koju je uspeo i da približi građanima.

„Ono što do sada imamo izgleda dobro, nama je bilo bitno da DF kao stranka ostane u ovom izbornom ciklusu na svim nivoima vlasti“, rekao je lider DF i dodao da, ipak, „ne treba trčati pred rudu“.

Komšić je komentarisao i nametnutu odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmeni Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH i dodao da je visokom predstavniku rekao da je važno da u tome nema diskriminacije i da nema procenata koji su izazvali opravdano nezadovoljstvo građana BiH.

„Nisam stigao da pročitam, ali mi se čini da je njegova odluka neka vrsta balansa kako bi se izbegle manipulacije sa etničkim opredeljinjima, ali se tiče i ubrzanja procesa oko formiranja vlaste“, rekao je Komšić.

Smatra da cela priča o izmenama prestaje, ali je za očekivati, kaže, i dalje prisustvo međunarodne zajednice i prvenstveno odgovornost onih koji će formirati vlast.

O izbornom rezultati protivkandidatkinje iz HDZ BiH Borjane Krišto, koja je osvojila značajno manje glasova, Komšić je rekao da je bilo očekivano i da se pokazalo da čak ni tradicionalni glasači HDZ BiH na ovim izborima nisu glasali za tu stranku, te da smatra da je reč o nekoj vrsti političke osvete.

„Dobrodošli u građansku državu. Svi znamo da to nije tako i da je reč o potezu, sad od koga dirigovanim ne znam, pretpostavljam da je od HDZ ili HNS i da je reč o osveti (Bakiru) Izetbegoviću“, rekao je Komšić.

Šta god da je bilo, kaže Komšić, i ako je to tačno HDZ je izgubio svaki argument da bilo kome prigovora na račun legitimiteta izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar