Komšić negira da je BiH državna zajednica tri naroda

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, negirao je izjavu Borjane Krišto, kandidatkinje HNS za hrvatskog člana Predsedništva BiH, da je „BiH državna zajednica tri konstitutivna naroda“ i poručio da se po presudama međunarodnih sudova vidi za kakvu BiH se borio HDZ u proteklom ratu.

Komšić tvrdi da BiH nije državna zajednica i kaže da Krišto očito još uvek nije stigla da pročita prvu rečenicu prvog člana Ustava BiH.

On je pritom citao ovaj član Ustava BiH.

“Što se tiče toga za kakvu BiH se HDZ borio, tu je stvar jasna, i ta borba je opisana u presudama međunarodnih sudova“, rekao je Komšić, koji je takođe kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Krišto je ranije danas upitala da li Hrvati žive u slobodi u kraljevskom gradu BiH Jajcu.

„Znamo odgovore, ali pitamo se da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji i utkali svoj život u njenu slobodu i temelje? Da li je to pravna i demokratska država? Odgovore znamo. Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravedno ustrojenu BiH, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda“, rekla je Krišto, preneli su sarajevski mediji.

Poručila je da je BiH domovina i hrvatskog naroda i da, kako je kazala, samo takva može imati sigurnost, održivost i budućnost.

„Jedan narod bira drugom predstavnika u Predsedništvu i domovima naroda. Izborni zakon se mora promeniti kako je rekao u odluci Ustavni sud – da hrvatski narod svojom većinskom voljom bira svoje predstavnike”, poručila je Krišto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar