Komšić: „Putinova matrica“ Srbije i Hrvatske u BiH

BRISEL – Hrvatski čaln predsedništav BiH Željko Komšić poručio je danas pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta da je u BiH prisutna ”Putnova matrica”, u kojoj se susedne zemlje otvoreno mešaju u unutrašnja pitanja BiH, pri čemu je direktno optužio Srbiju i Hrvatsku.

”Kako drugačije nazvati politiku koja dolazi iz Srbije, koju već nazivaju ‘srpski svet’ identično sa tzv. ‘ruskim svetom’. Kako nazvati otvoreno mešanje Republike Hrvatske u unutršnja pitanja BiH kao što je pitanje izbornog zakona, a sve sa pozivanjem na zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH, a da to ne liči na Putinovo pozivanje na zaštitu ruskog naroda u Ukrajini”, izjavio je Komšić u Briselu.

On je, govoreći o mešanju suseda u suverenitet BiH, napravio paralelu da dešavanjima u Donjecku i Lugansku, uz ocenu da je u pitanju ”isti agresivni koncept” jedne države koja nastoji da zavlada drugom, mada, kako je naveo, ”još uvek ne oružanom silom”.

Komšić je ocenio da se BiH nalazi na prekretici, odakle ”vode tri puta”, jedan koji je ”najteži, ali i najbolji” ka EU, drugi put ”stagnacije i latentnih konflikata i etničkih podela” i treći koji vodi u ”regresiju i konflikt”.

Komšić ocenjuje i da je sadašnji ustavno-pravni okvir BiH „prevaziđen“ i da dalje insistiranje na njemu vodi u ”propast gde niko neće biti pošteđen”.

On istovremeno konstatuje da bi svako dalje insisiranje da ustavna i zakonodavna struktura BiH bude utemeljena na etničkim podelama „aktiviralo etnički izazvane konflikte“ u zemlji.

”Entnički izborni sitstem na jednom delu teritorije BiH koji se pokusava nametnuti definitvni je pocetak rašpada BiH sa neizvesnim ishodom”, zakljucuje Koimšić.

Željko Komšmić je kostatovao i da put BiH u NATO i EU obezbeđuje egistenicju te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar