Konte reorganizuje Pokret Pet zvezdica

RIM – Bivši italijanski premijer Đuzepe Konte, koji je dva meseca nakon što je bio primoran da podnese ostavku, i dalje najpopularniji političar u zemlji, prihvatio se posla reformisanja Pokreta pet zvezdica.

On se obratio skupštini članova Pokreta Pet zvezdica, nakon što je, kako je sam rekao, zamoljen od brojnih članova i jednog od osnivača Pokreta, Bepe Grila, izveštava agencija Ansa.

Prema rečima Kontea, reforma to ne znači negaciju onoga što je Pokret pet zvezdica do sada bio.

Po profesiji profesor prava na Univerzitetu u Firenci, za sada stranački neopredeljen, Đuzepe Konte je skupštini Pokreta predložio dve tačke kao osnovu budućeg delovanja: jasna politička orijentacija i organizaciona racionalizacija.

Nakon što se članovi Pokreta Pet zvezdica izjasne o predlogu reformi, Đuzepe Konte će pripremiti predlog statuta koji će, rekao je, biti dokumenat o principima i vrednostima Pokreta, tako da svako ko u budućnosti želi da mu se pridruži ima jasnu sliku o njegovom političkom identitetu.

Pokret Pet zvezdica je koalicioni partner stranaka koje čine sadašnju centralnu vladu, a bio je deo izvršne vlasti i u prethodnim vladama kojima je na čelu bio Konte. Po svojoj političkoj orijentaciji je bliži levom centru.

U budućnosti, Pokret će ojačati direktnu digitalnu demokratiju, rekao je Konte.

Pokret Pet zvezdica nije u organizacionom smislu klasična stranka, nemaju sekretarijat, a sve odluke donose se glasanjem članova putem digitalne platforme „Ruso“.

Sa vlasnikom te digitalne platforme u poslednje vreme bilo je problema i još nije jasno kakvi će odnosi biti u budućnosti. Za sada nije jasno ni kakva će uloga profesora Kontea biti u Pokretu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar