Korupcioni skandal drma Kremlj: Uhapšen ministar ekonomije

Ruska služba bezbednosti uhapsila je ruskog ministra za ekonomski razvoj Alekseja Uljukajeva pod sumnjom za primanje mita u iznosu od dva miliona dolara u zamenu za pružanje podrške velikom ugovoru u koji je uključen državni naftni gigant Rosnjeft, saopštili su danas ruski istražitelji.

U saopštenju službe bezbednosti se međutim ne precizira ko je predao navodni mito Uljukajevu, prenosi agencija Frans pres.

Istražni komitet Ruske Federacije je saopštio da je Uljukajev uhapšen u sklopu istrage o primanju velikog mita, za šta mu preti zatvorska kazna od osam do petnaest godina.

„Reč je o iznuđivanju mita od predstavnika Rosnjefta praćenom pretnjama. Uljukajev je uhvaćen na delu dok je primao mito“, izjavila je portparolka Komiteta Svetlana Petrenko za RIA Novosti.

Iz Rosnjefta poručuju da neće komentarisati akcije istražnog komiteta, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov za rusku agenciju Interfaks kaže da „postoje veoma ozbiljne optužbe koje zahtevaju ozbiljne dokaze“, kao i da je Putin obavešten o početku procesa koji je rezultirao hapšenjem Uljukajeva.

Vest o prodaji 50,07 odsto udela u Rosnjeftu, šestom najvećem ruskom proizvođaču nafte, usledila je nakon više meseci nesuglasica i protivljenja pojedinih zvaničnika unutar vlade.

Naime, Uljukajev se prvobitno protivio prodaji, ali je kasnije podržao, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin poručio da bi mogla pomoći popunjavanju državne kase.

„Celokupna suma od 329,69 milijardi rubalje će otići u ruski budžet“, navodi se u saopštenju Uljukajeva od 12. oktobra, i dodaje da je vlada dobila samo dve ponude.

Uljukajev (60), koji se na čelu Ministarstva za ekonomski razvoj nalazi od 2013. godine, imao je zadatak da izvuče Rusiju iz najduže ekonomske krize za poslednjih 16 godina, a koja je počela krajem 2014. godine sa padom cena nafte i uvođenjem zapadnih sankcija Moskvi zbog ukrajinske krize.

Uljukajev je, kako navodi agencija AFP, najviši zvaničnik koji je uhapšen pod sumnjom za korupciju otkako je predsednik Vladimir Putin 2000. godine došao na vlast uz obećanje da će se izboriti sa tom koruptivnom praksom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hapšenjekremljministar
Komentari (0)
Dodaj komentar