Košta: Vreme je za realizacuju oporavka EU

BRISEL – Premijer Portugala, Antonio Košta kaže da će prioritet šestomesečnog predsedavanja njegove zemje Savetom EU biti delovanje na privrednom, digitalnom i zelenom opravku EU.

”Vreme je da se radi na vakcinaciji, na privrednom i društvenom oporavku, na razvoju socijalnih prva, jačanju strateške autonomije EU, ali i na budućnosti Evrope”, poručio je Košta.

Govoreći pred Evropskim parlamentom u Briselu, povodom preuzminja predsedavanja Savetom EU, portuglaski premijer najvljuje da će narednih šest meseci biti važni za realizaciju odlika donetih u prethodnom periodu pogotovo kada je reč o vakcinaciji i privrednom oporavku EU.

”Početak vakcinacije i zeleno svetlo za fianasijski paket oporavka doneli su nadu. Sada je vreme za implementaciju istorijskih odluka“, rekao je Košta.

Privredni oporavak, klimatska i digitalna tranzicija i jačnje strateške autonomije EU prioriteti su koje je Lisabon zacrtao u svojoj agendi.

Košta je u svom izlaganju pred Evropskim parlamentom naglasio da je važno da EU pored rada na sopstvenoj uspešnoj vakcinaciji, bude solidarna sa trećim zemljama kako bi se iskorenila pandemija.

On upozorava da se u borbi protiv pandemije ne sme zaboravti na borbu protiv klimastkih promena.

”Moramo zaštiti planetu i ne možemo dozvoliti luksuz da izgubimo dodatno vreme”, kaže Košta i poziva na davanje ”zelenog svetla” novom klimatskom zakonu u Evropi, kao ”velikom političkom prioritetu”.

Pored klimatskih i digitalnih promena, kao vitalnih za EU, Košta je naglasio važnost obezbeđivanja socijalnih prava u predstojećoj tranzciji.

Kada je reč o spoljnoj politici, Portugal će se zalagati za EU kao globalnog igrača koji će jačati odnose sa susedima i strateška partnerstva sa Afrikom, SAD, Velikom Britanijom i Latinskom Amerikom.

”Izazovi su veliki, ali verujem da smo sada pripremljeniji neko ikada da pobedimo pandemiju, prerebrodim ovu krizu i zgradimo bolju budućnost zajedno”, zaključio je Košta.

Portugalu će ovo biti četvrti put na ”čelu EU”, a drugi put u formaciji tzv ”predsedničkog tria” koji još čine Nemačka kao prethodnik i Slovenija kao sledbenik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar