Kovačević: Sa Varheljijem ništa nismo dogovoarali o NSRS

BANJALUKA – Portparol SNSD i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević negirao je danas da je sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem bilo šta dogovoreno u vezi sa sednicom Narodne skupštine Repblike Srpske.

Kovačević je u izjavi za banjalučki portal Srpskainfo rekao da je Varheljiju kao i svima drugima jasno rečeno šta je politika Republike Srpske i šta su pravci u kojima će Srpska delovati.

Komentarišući informacije koje su se pojavile u medijima, a prema kojima su evropski komesar za proširenje i Milorad Dodik dogovorili održavanje posebne sednice NSRS o vraćanju nadležnosti Srpskoj, Kovačević kaže da je Varheljiju saopšteno ono o čemu se i ranije govorilo u javnosti, a u vezi sa odlukom koja će biti doneta na sednici NSRS 10. decembra.

Rečeno je da će postojati period od šest meseci u kojem će biti pripremana zakonodavna rešenja.

„Potpuno je netačna formulacija da je to na bilo koji način dogovoreno sa Varheljijem, već se radilo o tome da smo komesaru, ali i gospodinu Satleru i svima drugima samo saopštili šta će biti koraci Republike Srpske o kojima smo, ponavljam, već ranije itekako govorili u javnosti“, rekao je Kovačević.

On je potvrdio da je na sastanku konstatovano da je ključni generator krize u BiH bio Valentin Incko i njegova odluka da pokuša da nametne zakon u BiH, što je apsolutno neprihvatljivo.

„?er, mogućnost i nadležnost da predlažu i usvajaju zakone u BiH imaju samo demokratski izabrani predstavnici. U skladu sa Dejtonskim sporazumom niko nema pravo da nameće bilo kakva rešenja o tome. To je nešto što je razbuktalo krizu u BiH i to je bio postupak koji nije bio usaglašen unutar EU, unutar međunarodne zajednice“, rekao je Kovačević i dodao:

„Tako neodgovoran, nedozvoljen, sraman postupak potpuno je razbuktao političku krizu u BiH, izazvao sve što danas imamo, to je stanje u kome više ne postoji nikakva saglasnost unutrašnjih faktora u BiH, a tu govorimo o dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar