Kovačevski odgovorio Radevu: O članstvu u EU ne pregovaramo sa Bugarskom

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevskih tvrdi da „neće biti veta“ Bugarske na članstvo ove zemje u EU, jer je zvanično Skoplje započelo proces skrininga koji je već u poodmakloj fazi i za sada, kazao je, sve ide glatko.

Kovačevski je to rekao komentarišući izjavu bugarskog predsednika Rumena Radeva, da je trenutno na snazi „veto Bugarske za članstvo RSM u EU, jer Bugari još nisu uključeni u Ustav“.

Radev je to izjavio ranije danas i dodao da će to pitanje pokrenuti u Evropskom savetu.

Kovačevski je kazao da je pitanje prava manjina, odnosno etničkih zajednica deo tog skrininga i da očekuje da će to pitanje biti rešeno u skladu sa evropskim principima.

„Prava etničkih zajednica su ovde na najvišem nivou. Imamo institucije i zakone i to važi za sve zajednice“, kazao je Kovačevski, preneli su skopski mediji.

Prema njegovim rečima, izjave bilo kog političara po tom pitanju za Skoplje nemaju značaja. Pritom, kazao je, ne bi komentarisao Bugarsku, jer su izjave tamošnjih političara s tim vezi prilagođene predizbornoj kampanji i imaju za cilj prikupljanje glasova.

„Kada izbori prođu razgovaramo sa onima koji budu na vlasti“, rekao je Kovačevski i dodao:“Mi o ulasku u Evropsku uniju ne pregovaramo sa Bugarskom, mi pregovaramo sa Briselom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar