Kovačevski: Sa Šoleom nije bilo reči o američkoj „crnoj listi“

SKOPLJE – Energetska kriza, predsedavanje Makedonije OEBS-om, borba protiv korupcije i evrointegracije bile su teme o kojima su danas u Skoplju razgovarali viši savetnik američkog Stejt departmenta i premijer Severne Makedonije, Derek Šole i Dimitar Kovačevski.

Nakon sastanka, premijer Kovačevski je istakao da je dobio podršku Šolea za važne odluke koje treba da budu donete na evropskom putu Severne Makedonije.

„Od svakog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, ne samo za tu odluku, već za sve odluke koje će uslediti, jer ustavne promene nisu poslednja odluka na putu Severne Makedonije ka EU“, rekao je Kovačevski.

Ponovio je da za Severnu Makedoniju članstvo u EU nema alternativu.

Kovačevski je novinarima rekao da sa Šoleom nje razgovarao o američkoj „crnoj listi“ na kojoj se, kako je rekao, očekuju sadašnji i bivši zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana, a koje SAD sumnjiče za kriminal i korupciju.

„Veliki je broj slučajeva korupcije na visokom nivou kojima se bave pravosudni organi, što vodi da zajedno sa našim partnerima radimo na kontinuiranom unapređenju rada pravosudnog sistema“, dodao je Kovačević, preneo je skopski partol Alsat.

Premijer je najavio da će pitanje borbe protiv korupcije i vladavine prava biti tema na nivou strateškog dijaloga sa SAD, koji se održava u prvoj polovini ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar