Kraj jedne ere: Velika Britanija izašla iz EU (video)

Bregzit se dogodio – Velika Britanija više nije u Evropskoj uniji. Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape u životu te države i njenih građana.

Posle 47 godina Velika Britanija više nije članica EU, a pristalice Bregzita na Parlamentarnom skveru u Londonu slave „povratak nezavisnosti“. Premijer Boris Džonson obećava novi početak.

Posle tri i po godine od kada je većina britanskih građana 2016. godine odlučila da njihova zemlja napusti EU u Briselu je u tišini spuštena zastava Velike Britanije. Bez fanfara i zvaničnika EU, praćena samo zvukom blica sa aparata foto-reportera.

EU gubi 15 odsto svoje ekonomije, najvećeg vojnog potrošača i prestonicu svetskog kapitala – London, prenosi RTS.

​U gradu na Temzi drugačija slika, svečarski su osvetljene sve zgrade vlade okićene zastavama. Dan Bregzita obeležile su kolone veselih pristalica Bregzita dok je u iščekivanju ponoći zgrada Parlamenta bila obasjana u bojama britanske zastave.

U Škotskoj sasvim druga pesma. Dok mnogi Škoti žale zbog izlaska Velike Britanije iz EU, premijerka Škotrske Nikola Sterdžen poručuje da i dalje želi referendum o nezavisnosti tokom ove godine ali da se to možda neće dogoditi pre izbora za škotski parlament 2021. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bregzitlondonvelika britanija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    tacno ona nije nikad ni bila samo je smetala

  • bambi

    Pa ja ne znam ni kada je bila u Evropskoj Uniji?