Kraj komemoracije u Vukovaru na Memorijalnom groblju

ZAGREB – Zajedničkim polaganjem venca predstavnika državnog vrha Hrvatske i veterana, kao i molitvom na Memorijalnom groblju u Vukovaru, završeno je obeležavanje Dana sećanja na vukovarske žrtve.

Hrvatska taj dan obeležava kao „dan pada“ tog grada, nakon što su pripadnici Jugoslovenske narodne armije, tada legitimni pripadnici oružanih snaga tadašnje SFRJ, ušli u Vukovar da bi sprečili progon i stradanje Srba i pripadnika drugih manjinskih zajednica od hrvatskih paravojnih formacija, tzv „Zengi“.

Kolonu sećanja od Opšte bolnice do Memorijalnog groblja, dugu 5,5 kilometara, predvodili su istaknuti veterani poslednjeg rata, koji Hrvati nazivaju domovinskim, predsednica Kolinda Grabar Kitarović, predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Nakon mise, predstavnici vlasti položiće venac i uplatiti sveće na spomen obeležje u Ovčari, a će u Palati Srem biti održan sastanak premijera Plenkovića sa hrvatskim županima.

Poslanik Sabora i bivši SDP-ov ministar obrane Predrag Matić rekao je u Vukovaru da nije siguran da bi „poginuli branitelji bili zadovoljni za šta su dali svoje živote“.

„Branitelji koji su dali svoje živote za slobodu Vukovara i cele Hrvatske su dobri, pošteni i časni, nisam siguran da bi bili zadovoljni za šta su dali život“, rekao je Matić, javila je Hina.

Stariji muškarac iz Kolone sećanja rekao je za regionalnu televiziju N1 da je „ovo Plenkoviću prvi i zadnji put da je premijer“.

On je, kako se navodi, komentarišući aktuelna događanja u vezi sa predstavnikom Srba u Hrvatskoj, Miloradom Pupovcem, rekao da u toj državi „suživot Hrvata i Srba nije moguć“.

Plenković je poručio ranije danas u Vukovaru da treba otvoriti „stranice pomirenja i suživota“ i podsetio da je jedna od, kako je rekao, ključnih rečenica prvog šefa hrvatske nezavisne države Franje Tuđmana, bila „mirna reintegracija“.

Plenković, koji, inače, veoma retko govori o pomirenju, rekao je da je „proces suživota težak proces“.

Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, Plenković je rekao: „Nema oproštaja, nema amnestije kod ratnih zločina. Ratni zločin ne zastareva“.

„Ja sam rekao uoči Dana sećanja da je dobro da (Milorad) Pupovac dođe u Vukovar. Poslao je poruku pijeteta. Treba otvoriti i stranice pomirenja, suživota. Jedno od ključnih rečenica Franje Tuđmana je mirna reintegracija“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar